Sosyal medya! Günümüzün en popüler etkileşim araçları artık Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn. Ancak sosyal medyanın olumlu ve pratik etkilerinin yanında dengeli kullanılmadığında oluşan olumsuz etkilerinin olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Peki sosyal medyanın olumsuz etkilerinden kendini nasıl koruyabilirsin? İşte sana sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korunmak için 5 pratik öneri.
Kısıtlı Kullan
Gün içinde yüzlerce işi yapıyor, binlerce düşünceyi aklından geçiriyorsun. Bazen bu rutin işlerin aksaması günlük yaşamının altüst olmasına yol açabilir. Zaten kısıtlı olan vaktinin planlanmış kısmını sosyal medya mecralarında geçirmen bu işlerin sarkmasına, ertesi gün daha fazla yorulmana ve işleri bitiremediğin için kendini kötü hissetmene bile yol açabilir. Bu yüzden kendine bir sosyal medya kullanma süresi koyman işe yarayabilir. Benim önerim normal bir sosyal medya kullanıcısının günde 1 saatten fazla vaktini bu mecralarda harcamaması olacaktır.
Fazlasını Paylaşmana Gerek Yok
Fenomen olmayı kafaya takmamışsan bence günde 1-2 paylaşımdan fazlasına gerek yok. Bu arada işini ve kazancını sosyal medyada vakit geçirerek sağlıyorsan sözüm sana da değil. Ortalama bir sosyal medya kullanıcısının günde 1-2 paylaşım yapması dahi inanılmaz kitlelere ulaşmasını sağlayabilir. Bunun yanında daha az paylaşımın sana diğer faaliyetlerin için zaman ayırmana olanak verebilir.
Sadece Gelişimine Katkı Yapacak Hesapları Takip Et
Hemen her haber kanalının, çoğu moda ikonlarının veya özlü söz paylaşan klişe hesapların tamamını takip etmene gerek yok. Zaten hepsini takip etmen için yüksek kapasiteli bir işlemciye ve kocaman boş zamana ihtiyacın olacak. Neredeyse tüm haber kanalları veya fenomenler birbirine benzer gönderiler yayınlıyor. Bu nedenle aralarından kendine uygun olanları seçip takip edebilirsin. Ancak fazla takip, fazla zaman kaybı ve gerekli gereksiz birçok bilginin alıcılarına yüklenmesi demek. Aynı zamanda daha çok iş veya akademik hayatına katkı yapacak hesapları takip etmeni de öneriyorum.
Sosyal Medya Detoksu
Yine günümüzün popüler kavramı detoks karşımıza çıkıyor. Ancak deneyenlerin neredeyse tamamı belirli bir süre sosyal medyadan uzak kalmanın üretkenliklerine katkı sağladığını, daha az strese maruz kaldıklarını ve kendilerine daha çok zaman ayırabildiklerini ifade ediyor. Haftada 1 gününü sosyal medya detoks günü ilan edebilirsin. Hem belli mi olur belki bir akım bile başlatmış olursun.
Sosyalleşmek İçin Gerçek Arkadaşlarınla Yüz Yüze Görüş
Şu bir gerçek ki artık anne-babasını, çocuğunu, öğretmenini, doktorunu ve hatta eşini bile sosyal medyadan takip edenler var. Ancak henüz hiçbir araştırma bu davranışın sosyal ilişkilerimizi geliştirdiğini ispatlayamadı. Daha sosyal, daha üretken ve gerçekçi olmak adına arkadaşların ve ailenle yüz yüze görüşmeni şiddetle öneririm. Hiçbir pahalı akıllı telefon arkadaşının o anki mimiklerini, duruşunu, hatta ne hissettiğini konuşmadan anlatamıyor. Ancak yüz yüze iletişimde karşındakinin anlatmak istediğini içine çekebiliyor yani koklayabiliyorsun.
Bu yazdıklarımdan, sosyal medyadakilerin tamamının öcü olduğu anlamını çıkarmamanı rica ediyorum. Hemen her durumda olduğu gibi sosyal medya kullanımında da “dengeli” olmak hem kişisel gelişimine katkı sağlar, hem de daha kaliteli iletişim kurmanı ve dolayısıyla daha sosyal olmanı sağlar. Bu arada yazıyı beğendiysen beğen butonuna basmayı, paylaşmayı ve retweet etmeyi unutma 🙂
Çok güzel olmuş ❤️
Çok güzel olmuş ❤️❤️❤️
Merhaba. İlginiz için teşekkürler 😊
Muqq olmuş Muqqqq👍👍👍❤️❤️❤️🤩🤩
Nice bro