İlaçla mı tedavi olmalıyım, psikoterapi mi almalıyım?
Bireylerin içerisinde bulundukları ruhsal durum bir psikiyatri hekimi tarafından değerlendirildikten sonra bireyin ihtiyacı doğrultusunda karar verilebilir. Her iki yöntemin de etkili olduğu pek çok araştırma tarafından desteklenmiştir.
Ne zaman psikoterapi yardımı almalıyım?
İçerisinde bulunduğunuz ruh haliyle başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız, kendi başınıza veya çevrenin yardımıyla sorunların üstesinden gelemiyorsanız ve sorunların artık sizin için zorlayıcı bir hal aldığını düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Psikoterapi aynı zamanda bir kendini tanıma ve değiştirme sürecidir. Bu yüzden terapi için ruhsal bir rahatsızlığın olması gerekmez. Bireysel gelişim ve değişime katkı sağlamak için veya koruyucu amaçlı psikoterapi desteği de alabilirsiniz.
Psikologlar ilaç yazabilir mi?
İlaç yazabilme yetkisine sahip olabilmek için üniversitelerin 6 yıllık tıp eğitimini tamamlamış olmak gerekmektedir. Psikologlar tıp eğitimi değil, psikoloji eğitimini tamamlamış profesyonellerdir. Ruh sağlığı alanında ilaç yazma yetkisi psikiyatri hekimlerine aittir.
Psikolog ve psikiyatrist kimdir?
Her ikisi de davranış bilimi alanında çalışan profesyonellerdir. Psikologlar, üniversitelerin 4 yıllık edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünde teorik eğitimini tamamlamış profesyonellerdir. Psikoloji eğitiminin akabinde çeşitli uzmanlık alanlarına (klinik psikoloji, endüstri psikolojisi, çocuk ve gelişim psikolojisi v.b.) yönelerek uzmanlaşabilirler. Belirli bir alana yönelmiş olan psikologlar da çeşitli alanlarda terapi ve test eğitimleri alarak kendilerini geliştirirler. Terapi süreçleri içerisinde süpervizyon alarak ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayarak seçmiş oldukları alanda yeterlilik kazanabilirler.
Psikiyatristler ise, 6 yıllık tıp eğitimlerini tamamladıktan sonra tıpta uzmanlık sınavında psikiyatri bölümünü kazanarak burada 4 yıllık psikiyatri ihtisasını tamamlamış hekimlerdir. Ruhsal hastalıkların ilaçla tedavisini gerçekleştirebilirler. Psikologlar gibi psikiyatristler de psikoterapi eğitim ve süpervizyonu alarak psikoterapi yapabilme yetkisi kazanırlar.
Seans süresi ve sıklığı ne kadardır?
Seans süresi ortalama 45 dakikadır. Seansların sıklığı terapistin bağlı olduğu ekole ve danışanın durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin bazı vakalarda haftada iki seans gerçekleştirilebilirken bazı vakalarda ayda 1 seans düzenlenebilmektedir. Test uygulamalarında ise, yapılan uygulamanın kapsamına bağlı olarak seans süreleri farklılaşmaktadır. Testlerin sonuçları, yine aynı şekilde testin kapsamına bağlı olarak değerlendirilip birkaç gün içerisinde teslim edilmektedir.
Terapistime güvenmeli miyim?
Güven zamanla kurulan bir bağdır. Terapide güven en önemli ilkelerden biridir ve terapist güven ilişkisi için elinden gelen çabayı gösterir. Psikologlar eğitim yaşamları boyunca terapide güven ilişkisinin önemine dair dersler alır. Etik ilkeler çerçevesinde danışanlarıyla kurmuş oldukları güven ilişkisine sahip çıkarlar. Ayrıca görüşmelerde kişisel bilgiler, olaylar ve danışanın terapistine aktardığı bilgiler her ne sebeple olursa olsun üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.
Burada bulamayıp da sormak istediğin başka soru varsa bize bilgi@monapsikoloji.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.