Yapılması gereken bir işi veya işleri isteyerek ertelemek, ihmal etmek ve yapıyor gibi davranmak ama başka şeylerle oyalanmak.
Savsaklama, erteleme ile karıştırılmamalıdır. Savsaklama isteyerek ertelemektir. Birisi savsaklarken bu süreçten keyif almaz. İşi yapmadığı için suçlu ve pişman hisseder. Bir işi yaparken daha önemli ve acil
bir iş ortaya çıktığında yeni çıkan işi yapmaya erteleme diyebiliriz.
Ailenizden biri hastalandıysa, yaptığınız işi bırakıp hastaneye gitmek ertelemedir. Eğer yarın sınavınız varsa ve ders çalışmanız
gerekirken siz mutfak raflarını tekrardan yerleştiriyorsanız, savsaklıyorsunuz demektir.
Neden Savsaklarız?
- Savsaklayan birey, şu anda ona hemen ne iyi hissettirecekse onu yapmak ister; olumsuz duygulardan kaçmak ister. Kısa vadeli istekler, bireyin uzun vadeli hedeflerine baskın gelir.
- Motivasyon gelip geçici, kısa süreli ve güvenilmezdir. Bazı bireyler bir işi yapmak için motive olmayı beklerler ama motivasyon eylemden sonra gelir.
- Mükemmeliyetçi kişiliklerde savsaklama davranışına sık rastlandığı için mükemmeliyetçilik ile savsaklama davranışı arasında bir ilişki olduğu da gözlemlenebilir.
Savsaklama Neden Bir Sorun?
Aşağıdaki önemli ve yararlı davranışlar lüzumsuz yere ihmal edilebildiği için savsaklama bir sorundur.
- Uyku
- Sağlıklı beslenme
- Egzersiz
Savsaklama sağlığı, ilişkileri ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir ve strese sebep olabilir. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması da sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Savsaklama ile Nasıl Başa Çıkılır?
Yapılması gereken bir sürü iş varsa “şu an için en önemli ve acil olan şey nedir?” sorusunu sormak önceliklerin farkında olunmasına yardımcı olur. Savsaklama ile başa çıkmak zor gibi görünse de yapılacak bazı uygulamalarla üstesinden gelinebilir. Ayrıca savsaklama ile başa çıkmada bilişsel – davranışçı terapinin olumlu sonuç verdiği görülmüştür.