Ignore İngilizce bir kelime ve görmezden gelmek, yok saymak anlamına gelir. Önceleri plaza dilinde kullanılmaya başlanmıştı fakat daha sonra yaygın bir terim haline gelerek günlük hayatımıza girdi.
Psikolojik anlamda “ignore etmek” sorunları görmezden gelmek terimine karşılık olarak kullanılmaktadır. Canlılar bir problemle karşılaştıklarında ona karşı 2 tür tepki geliştirmiştir. Bunlar savaş veya kaç tepkileridir. Sorunu çözmek için elinden geleni yap veya sorundan uzaklaş ve yokmuş gibi davran. Genellikle kişinin sorunla baş edemeyeceğine dair inancı yüksek ise kişi sorundan uzaklaşmayı veya yokmuş gibi davranmayı seçebilir.

Kimlerde Görülür?

Sorunları görmezden gelmek aslında bazen bizi koruyan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada sürekli yaşanan olumlu olaylar olduğu gibi olumsuz olaylar da olmaktadır. Eğer tümü ile ilgilenmek durumunda olsaydık bununla baş edemezdik. Bu nedenle zihnimiz etrafımızdaki sorunlarla ilgilenmemizde bir öncelik sıralaması yapar. Bu öncelik sıralamasına göre de hayatımızı planlar ve yaşarız. Örneğin savaş karşıtı tüm doktorlar sabah sağlık kuruluşuna gitmek yerine dünyadaki savaş sorunu ile ilgilenseydi ne hastalar olarak biz ne de onlar hayatına devam edebilirlerdi. Ancak sorunlarla baş etmenin çok farklı ve çeşitli yolları var ve bunları hayatımızın olağan akışında planlıyor, yapıyor ve ona göre yaşıyoruz.

Haz Erteleme İlişkisi

Ignore etmenin genellikle haz odaklı yaşam ile ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Çünkü problemle karşılaşan canlı ileride bu problemin başına bela olacağını düşünse bile o an eğer kendisine bir zararı dokunmuyorsa o problem için herhangi bir şey yapmayabilir. Anı yaşamayı ve o anki hazlarını sürdürmeyi seçebilir. O an başına bir iş gelmeyeceğini düşünerek anın tadını çıkarmaya devam eder. Gelecekte karşılaşabileceği problemi görmezden gelir yani ignore eder. Önlem almaya veya problemin üstesinden gelebilmek için adım atmaya yeltenmez.

Sorunları çözmeyi bazen erteleyebildiğimizi söylemiştik. Bu olağan hayat akışına da uygundur ancak bazı problemlerin ertelenmesi, uzun süre ertelenmesi veya tamamıyla görmezden gelinmesi yani ignore edilmesi daha sonra çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Elektrik faturasını ödemediğinizde elektriğin kesilmesi gibi.

Nasıl Baş Edilir

Bu durumu zaman zaman herkes yaşayabilir. Ancak problemlerin sürekli ertelenmesi veya ignore edilmesi bir süre sonra o sorunların baş edilemeyecek düzeyde büyümesine de yol açabilir. Kişi sorunlarının çözümünde hala kendini yeterli görmez ve adım atmazsa başkalarından yardım isteyebilir ve beklentiye girebilir. Bu da sosyal ilişkilerinin bozulmasına yol açabilir. Kişinin öz güvenini zedeler ve toplum önünde kendi konumuna bakışı olumsuz yönde etkilenebilir.

Aynı zamanda aile içi ilişkilerin bozulmasına ve rollerin çatışmasına sebep olabilir. Erteleme veya görmezden gelme ile baş edebilmek için haz odaklı yaşamı besleyen kaynaklara bakılması gerekir. Kişinin yetiştirilme tarzı veya hayatının önceki döneminde başına gelen olaylarla ilişkili olabilir.

Hazzın ertelenmesi kişinin bireysel olarak çalışması gereken konulardan biridir. Problemlere korkmadan yaklaşması, çözüm için istemeye istemeye de olsa adımlar atması faydalı olabilmektedir. Aynı zamanda problemin çözülemeyeceğine dair inancı devam etse bile problem ile ilgilenmek, çözüme yönelik adım atmak bile kişide olumlu yönde değişim sağlayabilir.

Orhan Dünya | Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir