Parafili, bir kişinin yoğun fantezi ve anormal arzular içinde bulunmasını tanımlayan psikoloji terimidir.1 Kişinin cinsel açıdan uyarılabilmesi için olağandışı nesneler, eylemler, yada durumları içeren tekrarlayıcı ve yoğun cinsel dürtü, fantezi veya davranışların zorunlu olması ile nitelendirilmiştir.

Olağandışı Parafililer

Bu yazıda en sık rastlanan ve olağandışı parafililerden bahsedilmektedir. Her ne kadar “filia” terimi çok geniş bir anlama sahip olsa da, psikolojide çoğunlukla cinsellik alanında kullanılır. Kelime kökenine bakacak olursak netleştirmek gerekirse ‘para’nın anlamı ‘dışında’, ‘filia’ ise aşk ve sevgidir. Bu nedenle, parafili “sevginin ötesinde veya dışında” olarak adlandırabiliriz. Genel olarak bilinen veya “normal” olarak tanımlanmış olandan sapan herhangi bir şey olarak ta anlayabiliriz.

Parafililer genellikle ergenlik döneminde ve çoğunlukla ilk cinsel deneyimden sonra bedeni ve heyecanlandıran şeyleri keşfetme isteğiyle başlar. Önceden sadece erkeklerde görülebileceği düşünülüyordu fakat çok daha az olmasına rağmen, parafili kadınlarda (%15) da görülmektedir.

Bazı kaynaklar yaklaşık 550 çeşit parafili olduğunu göstermektedir.

Parafili Türleri

En sık rastlanan parafili türleri:

  • Pedofili: Küçük yaştaki çocuklara yönelik cinsel ilgi olarak bilinir. DSM tanı ölçütleri el kitabında pedofili için en azından 6 aylık bir süre içerisinde 13 yaşında veya daha küçük çocuklara karşı tekrarlayıcı şiddetli cinsel istekler veya uyarılmalar olması gerektiği vurgulamaktadır. Pedofilili kişi en azından 16 yaşındadır ve en az mağdurdan 5 yaş daha büyüktür. Pedofililerin %95’i heteroseksüeldir ve %50’si olay sırasında aşırı alkollüdürler.
  • Egzibiyonizm: Teşhircilik. Kişi diğer insanlara kendi çıplak vücudunu sergilemekle ve genellikle cinsel organları göstermekle haz alıp uyarılmaktadır.
  • Fetişizm: Yalnızca belirli nesnelerle uyarılabilme. En iyi bilinen fetişzmlerden ikisi, ayaklara olan ilgi diğer adıyla profili ve retifizm ayakkabı veya ayakkabı tadıyla (taste) uyarılabilme. Yanlış bilinenin aksine vibratörler gibi nesnelerle cinsel uyarılma fetiş sayılmaz.
  • Frottörizm: Sürtünerek uyarılma. Mastürbasyon yapmak için diğer insanlarla fiziksel temas kurmaya çalışma ve patolojik derecede bunu izinsiz ve gizli bir şekilde yapmaya çalışma. Genellikle toplu taşıma veya gece kulüpleri gibi insanların yoğun olduğu yerlerde yapılır. Frottörizm en çok gençler arasında yaygındır.
  • Mazoşizm: Acı çekerek veya aşağılanarak uyarılma. Kadınlarda en sık rastlanan parafilidir ve genellikle sadizm ile ilişkilendirilir.
  • Ürofili ve Koprofili: İdrara ve dışkıya yönelik cinsel ilgi. Kişi cinsellik anında partnerinin üzerine idrar yapma veya dışkı yapma fikri veya eylemi ile heyecanlanıp uyarılmaktadır. Patolojik derecede olanlarda bebek bezlerine ilgi duyulmaktadır.
  • Transvestik Fetişizm: Karşı cins gibi giyinerek uyarılabilme. Bazı durumlarda kendi cinsiyetiyle özdeşleşmeyen heteroseksüel erkeklerde görülmektedir. Bir erkek kendine bakarak ya da kendisini bir kadın olarak tanıttığı için heyecanlandığında, autogynephilia’dan söz ederiz.
  • Voyörizm: Gözetmecilik, çıplak veya insanların iç çamaşırlarını gözetleyerek haz alan kişi. Sıklıkla gözetlenen kişinin gözetlendiğini bilmemesini ve genellikle o esnada cinsel ilişkide bulunmamalarını tercih ederler.
  • Zoofili: Hayvanlara yönelik cinsel istek duyuyor olmak ve bu eylemi gerçekleştirmek. Özellikle kırsal kesimde ve psikiyatri hastalarında sık görülmektedir.
  • Nekrofili: Cesetlere yönelik cinsel ilgi. Nekrofili insanlara veya hayvanların öldükten sonraki bedenine olan cinsel çekim olarak bilinir. Ne kadar olağandışı görünse de yakın zamanda Mısır parlamentosunda kocalar eşleri öldükten sonraki ilk altı saatte ölü eşleriyle seks yapma hakkına sahip olma konusu ele alınmıştır.

Cinsellik doğal değildir, kültüreldir. Cinselliğin doğal bir olgu olduğuna inanıyoruz ancak içinde doğup büyüdüğümüz kültürden oldukça etkileniyor. Bu yüzden parafililer ülkelere göre değişmektedir ve bir ülkede parafili olarak bilenen kişi diğer ülkede gayet normal algılanabilir. Örneğin telefon stokolojisi yani açık seçik telefon konuşmaları ile uyarılabilme Türkiye’de bir parafili olarak görülürken Avrupa’da gayet normal karşılanmaktadır.

Parafili ve Psikoterapi

Günümüzde bu tür cinsel sapkınlıklara karşı toplumsal bir tepki oluştuğu için tedavi amacıyla psikologlara başvuru çok azdır. Parafililer kendiliğinden yok olup ‘iyileşmez‘. Ancak, bu tür arzularla daha iyi başa çıkmak için yardım almaları gerekir. Çünkü sınır (yasal) ihlal etme riskleri yüksektir.

Bir adam öldürdüm, onu katlettim, onu yedim
O zamandan beri o hep benimle.

Armin Meiwes “Rotemburgo’nun Yamyamı” (Ünlü nekrofil)

Gülşah Özen | Klinik Psikolog

Kaynaklar

  • Anonim yazı, Parafili. 1 Ekim 2019 tarihinde https://tr.wikipedia.org/wiki/Parafili_(psikoloji) adresinden erişildi.
  • Figueroba, A., “Filias y parafilias: definición, tipos y características”. 28 Eylül 2019 tarihinde https://psicologiaymente.com/clinica/filias-parafilias adresinden erişildi.

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir