Özgüven, hayatın birçok alanını etkileyen üzerinde durulması gereken bir konudur. Kişinin kendiyle ve etrafıyla olan ilişkisi özgüveni tarafından etkilenebilir. Sosyal anlamda istenen ve arzulanan bir kavramdır.
Özgüven Nedir?
Özgüven, bireyin kendini yeterli bulması, kendinden memnun olması, kendine karşı olumlu duygular beslemesi anlamına gelir. Kişi kendi sınırlarını, isteklerini ve beğenilerini bilerek bunlar doğrultusunda hareket eder.
Yeterli düzeyde özgüvene sahip bir birey çevresiyle de uyumlu ilişkiler kurar. Bunun asıl sebebi ise kendisini iyi tanıması ve doğru şekilde insanlara yansıtabilmesidir.
Kişi eğer diğerlerinden onay almadan hareket edebiliyor, üstesinden gelebilecekleri şeylere sımsıkı sarılabiliyorsa, özgüven konusunda sıkıntı yaşamıyor demektir. Yüksek özgüvene sahip bir kişi kendi seçimleri ve sınırları çerçevesinde hareket edebilir durumdadır. Kendisini başkalarıyla kıyaslamaz ve herkesin potansiyelinin farklı olduğunu bilir.
Özgüven Eksikliği Sebepleri
Bireyin çocukluk dönemindeki ihtiyaçlarının yeterli şekilde karşılanması ve aldığı sevgi özgüveninin gelişiminde rol sahibidir. Ebeveynlerin çocuğa karşıladıkları tavır, çocuğun özgüveninin ilerleyen yıllarda nasıl seyredeceğini belirleyecektir.
Anne babanın olumlu davranışları, çocuk dış dünyayı keşfetmeye çalışırken ona destek olmaları özgüveni yüksek bir birey olmasında çocuğa yardımcı olacaktır. Bunun aksine negatif tavırlar içerisinde büyüyen bir çocuk ilerleyen yıllarında içine kapanık ve çekingen olabilir. Kendinden hoşnut olmama durumu söz konusu olur. Dolayısıyla etrafındakilerle iletişim kurmakta zorlanır. Konfor alanından uzaklaşmak onun için bir ızdırap haline gelir.
Kişinin nasıl bir çocukluk geçireceğini seçmesi mümkün olmasa da, negatif kalıplardan kurtularak öz güvenini artırması mümkün.
Özgüven Geliştirme Yolları
Kendinin farkında olmak
Hangi konularda iyi ve yetenekli olduğunu bularak başlamak etkili olacaktır. Potansiyelinin farkında olup buna göre ilerlemek başarının kapılarını da açar. Ayrıca bir insan olduğunuzu ve mükemmel olmak zorunda olmadığınızı hatırlamanız gerekir. Kendinizdeki iyi ve kötü özelliklere objektif şekilde bakabildiğinizde değişim kolaylaşır.
Risk almaya açık olmak
Belirsizlik kulağa her ne kadar kötü gelse de yeniliği besleyen şey risk almaktır. Belirli kalıplar içerisine kalmak yerine risk alabilirsiniz. Bu şekilde belirsizlikle yüzleşebileceğinizi kendinize hatırlatmaya yardım eder.
Kendini geliştirmek için gönüllü olmak
Her yeni gün yeni şeyleri deneyimlemek için bir fırsat olarak görülebilir. Rutininize eklenen ufak değişiklikler bile kendinizi geliştirmek adına adımlar attırabilir. Bu yeni bir kitap okumak veya hiç yemediğiniz bir yemeği yemek bile olabilir.
Negatif düşüncelerden kurtulmak
Negatif düşüncelerle baş etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Fakat bunların bir faydasının olmadığını kendinize hatırlatarak negatif kalıplardan uzaklaşmak mümkün. Örneğin “başarısız olacağım” demek yerine “bu işin üstesinden geleceğime inanıyorum” diyebilmek fark yaratabilir.
Amaç belirlemek
Bu hayata neden geldiniz? Ne için varsınız? Neler yapmak sizi sabahları yataktan mutlu şekilde uyandırıyor? Bu gibi soruların cevaplarına ulaştığınızda yaşam amacınıza da yaklaşırsınız. Yolunuzu belirlediğiniz takdirde de yolculuk sizin için keyifli geçecek demektir.