Liberosis terimini hayattaki olayları daha az önemsemenin verdiği özgürlük olarak tarif edebiliriz. John Koenig’e göre; “Bir şeyleri daha az önemseme arzusu, hayatın tutuşunu gevşetme, birkaç adımda arkanıza bakmayı bırakma, birinin sizden kopacağı korkusudur”.

Bu terim ilk olarak John Koenig ile birlikte ortaya çıkmış ve Obscure Sorrows sözlüğünde yer almıştır. Her gün özgürlüğümüzden daha fazla mahrum bırakılıyor ve daha fazla sorumluluk yükleniyoruz. İnsanların bu durumlardan bunalmış olmasında şaşıracak bir şey var mı? Kaçma ihtiyacı hissetmemiz şaşırtıcı mı? Çoğu insanda liberosis eksikliği olduğu düşünülmektedir. Birçok psikolojik kavram ve zihinsel sağlık sorunları liberosisle ortak alan paylaşır. Örneğin kaygısı olan insanlar doğru seçeneği seçip seçmeyeceklerini veya geçmiş kararların doğru olmadığını sürekli olarak merak ederler.

Neden çok önemsiyoruz? Neden günün birçok saatini geçmiş veya geleceği düşünerek meşgul ediyoruz?

Bu soruların cevabı bireyin kişisel koşullarına bağlıdır. Örneğin kişi kötü giden ilişkisini sık sık düşünebilir ve kafasında buna yanıt vermekte zorlanabilir. Zihin çözüm yolu düşünerek bu sorunlarla mücadele etmeye çalışır. Kendimizi ancak tamamen yalnız olduğumuzda anlayabiliriz. Geri çekilin ve düşünün! Bunu yaptıktan sonra iç huzurunuzu bulmaya başlayacaksınız.

Liberosis farklı yollarla yorumlanabilir fakat hayatı aktif olarak kontrol etme çabalarını azaltma arzusu diyebiliriz. İnsanlar genellikle çözüme giden yolu düşünürken bazı sorular sorarlar. Onun beni daha çok sevmesini nasıl sağlarım? Ya hayalimdeki iş elimden alınırsa? Neden bu kadar kötü hissediyorum? Bunları hak edecek ne yaptım? Bu soruları sormak kişiyi daha da sıkıntıya sokar ve bu sıkıntı sarmalını tetikler. Liberosis için özel bir terapi yoktur fakat hayatınızda kalıplaşmış bazı davranışları değiştirerek “Liberosis” olmaya başlayabilirsiniz.

Ne Yapmalı?

İlk olarak şimdiki zamana odaklı olmakla başlayabilir, böylece kontrol ile meşgul olmayı azaltabilirsiniz. Kendinizi sıkıntıya sokmadan yaşamaya çalışın. Günlük farkındalık aktivitesi yapmayı deneyin. Böylece kendinizi ve etrafınızdaki dünyayı kontrol etmeden gözlem yapabilirsiniz. Neden hayatı kontrol etmeye çalışıyorsunuz? İçinizde neden böyle bir his var? Kendinize bunu sorun. Küçük yollarla daha kaygısız olmayı deneyin. Örneğin; Hafta sonu aktivitelerinizi planlamayın ve ne olduğunu görün. Öğrendiklerinizi not edin.

Liberosis Olmak

  • Olayların üzerinizdeki etkileri azalacak böylece çok yıpranmayacaksınız ve derin hayal kırıklıkları yaşamayacaksınız.
  • Aile, sevgili ve arkadaşlık ilişkileriniz daha sağlıklı olacak.
  • Olayları kafaya takma, üzerine çok düşünmek gibi dertleriniz olmayacak ve vicdanınız daha rahat olacak.
  • Kendinizi insanlara beğendirme ve toplumdan onay beklemeyeceksiniz.
  • Hayatınızın öznesi siz olacaksınız ve daha kolay bir yaşam süreceksiniz.
  • Hayattan beklentileriniz azalacak, daha çok kendinizden bir şeyler bekleyeceksiniz ve bunlar gerçekleştirilmesi kolay şeylere dönüşecek.
  • Kendinize daha fazla vakit ayırmaya başlayacaksınız ve bununla paralel olarak daha mutlu olduğunuzu göreceksiniz.
  • İzin vermediğiniz sürece hiçbir şeyin sizi üzemeyeceğini anlayacaksınız.
  • Korkularınız, endişeleriniz ve karamsar düşünceleriniz azalarak kaybolacak ve daha berrak bir bakış açısı kazanacaksınız.
  • Hayattan ne istediğinizi daha net bir şekilde anlamaya başlayacak ve hedeflere ulaşmanın daha kolay olduğunu anlayacaksınız.
  • Sizi ilgilendiren konularda daha doğru ve isabetli kararlar vereceksiniz.
  • Kendi istek ve arzularınız doğrultusunda yaşamaya başlayacaksınız.
  • Liberosis olmak size hayatınızı geri verecek.

Begüm Gönen | Psikolog

Kaynaklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir