Herkes yeni bir döneme adapte olmaya çalışıyor. Dışarıda çalışanlar haricinde evden çalışan, online derslere giren ve evde yapılacak başka bir sürü işleri olanlar var.

Evde kalmaya mecbursan bu zamanı değerlendirmelisin. Günlük hayatında işten ve okuldan eve gelirken yolun sana kaybettirdiği zamanı başka bir şekilde telafi edebilirsin. Dışarı çıkma seçeneğin olmadığında evde yapılacak şeylere odaklanırsın ve daha çok şey halledebilme fırsatın olur. Bu dönemi olabildiğince verimli değerlendirebilmek için öncelikle yapılacak en iyi şey bir rutin oluşturmaktır. Sıkı sıkıya, saati saatine takip ettiğin, seni yoracak bir şeyden bahsetmiyorum. Gün içinde senin için verimli olacağını düşündüğün şeyler yapman, kendini daha iyi hissettirebilir.

Zamanı Nasıl Verimli Değerlendirebilirsin?

  • Günlük hayatın için bir plan oluşturup, bu plana göre yaşamayı deneyebilirsin.
  • Aileni daha yakından tanıyabilir ve onlarla daha çok ilgilenebilirsin.
  • Bu süreçte deneyimlediklerini evde ailenle ve sanal ortamda görüşemediğin yakınlarınla paylaşabilirsin.
  • Yeni bir dil öğrenebilirsin.
  • Yeni beceriler edinebilirsin.
  • Kazanmak istediğin alışkanlıklar üzerine çalışabilirsin.

Nasıl Alışkanlık Oluşturabilirim?

Kitap okuma, egzersiz yapma gibi edinmek istediğin alışkanlıklar varsa “Bugün kırk dakika egzersiz yapacağım ve bir saat kitap okuyacağım yerine bu hafta beş dakika egzersiz yapacağım ve beş dakika kitap okuyacağım.” gibi bir plan yapabilirsin. Bu “beş dakika”, iki dakika da olabilir. Ne kadar kısa başlarsan başla; önemli olan bunu alışkanlık haline getirmektir. Birkaç hafta boyunca her gün yaptıktan sonra denediğin eylemlerin günlük veya haftalık yaşamın parçası haline geldiğini hissettiğinde bu süreyi yavaşça ve kademeli olarak arttırabilirsin.

Zamanı Nasıl Yönetebilirsin?

Öğrenciysen, online derslerde verilen ödevleri aynı gün içinde yaparak iki ayrı işi kısa zamanda bitirebilir ve günün kalanını kendine ayırabilirsin.
Çalışıyorsan, işlerini sabah erkenden bitirip günün geri kalanını kendine ayırabilirsin.

İşlerini günün geç saatlerine bırakırsan yapman gerekenler aklının bir köşesinde, telefonunda kontrol edilmemiş bildirimler gibi orada duracaktır. Erken saatte kalkıp öğlene kadar işlerini halledebilirsen günün devamında kendine ayırdığın zamanı daha kaliteli, sakin ve huzurlu geçirebilirsin.

Parkinson Yasası

Parkinson Yasası’na göre, insanlar zaman baskısı olduğunda daha verimli olma yönelimindedir. “Bugün bu işi bitireceğim” demek yerine “bugün bu iş ile yarım saat ilgileneceğim” şeklinde plan oluşturursan, Parkinson’un yasasına göre o işi daha verimli bir şekilde yaparsın. Bir işi tüm güne yaymak Parkinson Yasası‘na göre verimliliğini azaltır. Ayrıca diğer yapılabilecek tüm işlere daha az zaman ayırmana neden olur.

Neyi, Nerede Yapmalı?

İş ve okul için zaman ayırdığın gibi yer de ayırman önemlidir. Yemek yediğin, bilgisayarını iş için kullanmadığın yerlerde çalışman verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Yemek masasında defalarca yemek yendiği için aklın sürekli yemeğe gidebilir veya bilgisayarından oyun oynadığın, film izlediğin yerde yine bunlardan birini yapmak isteyebilirsin. Beyin “bağlamlar” yani “ortamlar” ile yaptığın ve öğrendiğin şeyler arasında bağlantılar kurar. Online dersini yatağından izlemenin uykunu getirmesi normaldir. “Yatak”, “uyku”yu çağrıştırır. “Yatak”ta beyin kendini uyumaya şartlamıştır. İşini genellikle nerede yapıyorsan aynı yerde çalışman, dikkatinin dağılmasını engellemek için önemlidir. Bir işi ne kadar çok aynı yerde yaparsan, beynin o işi aynı yerde yapmaya o kadar çok şartlanır.

Önemli olan, gün sonunda yaptıklarından tatmin olman.

Derin Su Demir | Psikolog

Kaynakça

  • Barber, Nigel. 20 Ağustos 2019. Work Expands to Fill Available Time. 15.04.2020/20:10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir