İlk adı Karen Danielsen olan Karen Horney 16 Eylül 1885 Hamburg doğumlu bir psikanalisttir. Karen Danielsen Horney, 1909 yılında avukat Oska Horney ile evlenmiş ve 1926 yılına kadar evli kalmıştır. Bu evlilikten üç çocuk sahibi olmuştur. Karen Horney, 4 Aralık 1952’de New York’ta hayatını kaybetmiştir.

Eğitim ve Kariyer Hayatı

Karen Danielsen, Freiburg, Göttingen ve Berlin üniversitelerinde tıp okudu ve 1911 yılında tıp doktoru unvanını aldı. 1913-1915 yılları arasında Sigmund Freud’un öğrencisi ve yakın arkadaşı Karl Abraham ile çalıştı ve analiz eğitimi aldı. 1915’ten 1920’ye kadar Berlin hastaneleriyle bağlantılı olarak klinik ve ayakta psikiyatri çalışmaları yaptı ve 1920’de yeni kurulan Berlin Psikanaliz Enstitüsü’nün öğretim kadrosuna katıldı.

Karen Horney, 1932 yılında Amerika’ya yerleşti ve burada psikanaliz alanında çalışmalarına devam etti. Psikanalizin önemli isimlerinden biri olan Horney, kadınların psikolojik gelişimi ve cinsiyet rolleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Sıcak, yumuşak kalpli bir eğitim analisti ve sevilen bir profesör olarak saygı gören bir insandı. Horney, kendi kişisel gelişimi için mücadele etti ve kadınlara, kendi Neo-Freudyen yolunu izleyerek kendi haklarını güvence altına almalarını teşvik etti.

Karen Horney Kuramı

Karen Horney Nöratizm Kuramı adı altında çalışmalarını sürdürmüştür. Bu kuram insanların savunma mekanizmalarının rolünü ve kişiliklerini oluşturmaya yöneliktir. Nörotik kişilik teorisi kişinin çocukluğunda bir travmanın neden olduğu nörotik davranışların temeli oluşturacağını ve kişinin bu travmalara karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarının kişiliklerini etkileyebileceğini destekler. Horney kişinin içsel çatışmaları ve benlik algısını anlamaya çalışan bir yaklaşımı öne sürer.

Horney, Freudcu teorilere genel olarak bağlı kalsa da, erken dönemde Freud’un erkek psikolojisinin bir dalı olarak ele aldığı kadın psikolojisi görüşüne karşı çıkarak kendi fikirlerini savunmaya başladı. Freudcuların dogmaları benimsemesine neden olan tapınma duygusunun etkisi altında kalmadan psikanaliz teorisindeki erkek yanlılığının diğer belirtileri gibi kavramları açıkça reddetti. Rahim kıskançlığı kavramını ortaya attı. Erkeklerin annelik, hamilelik, emzirme gibi kadına özgü yaşamlarına duydukları kıskançlık ve erkeklerin de üstünlüklerini iddia etmelerini sağlayan bir görüş ortaya koydu.

Freudyen teoriye bağlı kalmaması, Horney’nin 1941’de New York Psikanaliz Enstitüsü’nden
atılmasına neden oldu. Horney, derneğin Amerikan Psikanaliz Dergisi’ni kurdu ve 1952’de
ölümüne kadar editör olarak görev yaptı. Ayrıca, Our Inner Conflicts (1945) ve Neurosis and
Human Growth’ta nevrozların kişilerarası ilişkilerdeki rahatsızlıklardan kaynaklandığı yönündeki
görüşlerini açıklayarak yazmaya devam etti.

Karen Horney Vakfı, ölümünden sonra New York’ta kuruldu ve hala aktif olan Karen Horney
Kliniği’nin açılmasına da katkıda bulundu (1955).

Selin Su Hazar

Referanslar

  • Karen Horney. (2021). In Encyclopaedia Britannica. Erişim tarihi: 9 Ekim 2023 www.britannica.com/biography/Karen-Horney.
  • Karen Horney: A Portrait: The 120th Anniversary, Karen Horney, September 16, 1885.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir