Şiddet, sahip olunan güç̧ veya kudretin, yaralanma ve kayıpla sonlanan veya sonlanma olasılığı yüksek bir biçimde bir başka insana, kendine, bir gruba veya bir topluma karşı tehdit yoluyla ya da bizzat uygulanmasıdır (WHO, 1996). Kadına yönelik şiddet ise yaygın, toplumsal ve çok boyutlu bir sorundur. Şiddet davranışı içine sadece fiziksel içerikli şiddeti değil, sözel ve psikolojik tacizi de içeren davranışlar ile birine bilerek rahatsızlık veya fiziki olarak zarar vermeyi içermektedir.

Şiddet dört ana grupta incelenmektedir;

  • Fiziksel,
  • Psikolojik,
  • Cinsel,
  • Ekonomik şiddettir.

Araştırmalara göre en sık rastlanan şiddet türü duygusal şiddettir (küfretmek, aşağılamak gibi..). Bunun yanı sıra tartışma sırasında masaya vurulması gibi yapılan eylemler aslında kişiye vurmayı içermektedir. Kişi masaya vurma eylemiyle karşındakine vurma eylemini özdeşleştirmektedir. Bu durumdaki amaç kadını kontrol altına almaya çalışmaktır. Şiddetin genellikle tekrarlayan bir döngüsü vardır. Bu şiddet döngüsü tekrarlandığında ve kadına yapılan bu eylemden bir tepki alınmadığında işe yaradığı düşünüldüğü için genellikle tekrarlanmaktadır.

Şiddet Döneminin Aşamaları

Gerginlik Dönemi

Şiddet uygulayan kişi çeşitli sorunları bahane ederek gerginlik yaratır. Şiddet uyguladığı kişinin davranışlarını kontrol etmeye çalışır. Yapması ve yapmaması gerekenleri söyler. Mağdur kendini endişeli hisseder, gergin atmosferi hafifletmeye, sözleri ve davranışları konusunda dikkatli olmaya çalışır.

Kriz Dönemi

Şiddet uygulayan sözlü, psikolojik, fiziksel, cinsel veya ekonomik olarak karşısındaki kişiye saldırır. Mağdur kendini aşağılanmış, üzgün hisseder ve haksızlığa uğradığını düşünür.

Pişmanlık Dönemi

Şiddet uygulayan, pişman olup veya pişman olduğunu söyleyip mağdurun gönlünü almaya çalışır ve olumlu bir tutum sergiler. Mağdur, şiddet uygulayanın çabalarını olumlu karşılar.

Bahane Dönemi

Şiddet uygulayan, davranışları için bahaneler üretir. Mağdur, şiddet uygulayanın bahanelerini (gerekçelerini) anlamaya çalışır, değişmesi için yardım eder, kendi algılarından şüphe eder ve durum için kendini sorumlu hisseder.

Bunlara ek olarak genellikle şiddet uygulayan kişi alkollüydüm ve madde etkisindeydim gibi bahanelerde bulunur fakat kişi zaten şiddete meyillidir. Madde ya da alkol etkisiyle şiddet uygulamaz.

Şiddet Döngüsü Nasıl Kırılır?

Şiddet içeren hiçbir ilişki sağlıklı bir ilişki değildir. Döngünün kırılması için ilişkinin bitirilmesi ve daha ilk aşamada tepki gösterilmesi gerekmektedir. En önemlisi ise şiddet soyaçekim veya hastalık değildir. Kişinin kendi bilinçli seçimidir.

Yeliz Kılıç | Psikolog

Kaynaklar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir