Sosyal medya ve akıllı cihaz dünyasında hamilelik, bebeğin doğumu, bebek bakımıyla ilgili kitaplar, makaleler ve blogger yazıları artık her yerde karşımıza çıkıyor. Elbette aralarında değerli ve geçerli bilgiler bulunan eserler mevcuttur. Ama ben anne-bebek ilişkisini biraz geriye götürmek istiyorum. Tam da annenin aklında “bebek sahibi olma” fikrinin oluştuğu ilk zamana. İşte bu an benim için bebeğin doğum anıdır. Çünkü bir annenin bebek sahibi olmakla ilgili düşünceleri ve fikirleri bebeğinin yaşamını en üst düzeyde etkiler. Görüşmeye gelen ailelere sorduğum en can alıcı sorulardan biri şu olur;
– Bebeği isteyerek ve planlayarak mı dünyaya getirmeye karar verdiniz?
Bu can alıcı soruya görüştüğüm ebeveynlerin yüzde kaçı “hayır istemeyerek, planlamadan oldu” cevabı veriyor sizce? Cevap; neredeyse tamamı!
Görünen o ki bebek için önemli şeylerden biri arzu edilmek, istenmek ve kabul edilmektir. Sonrasında karşılaşılan tüm güçlüklere rağmen anne ve babalar bebeği bir şekilde büyütüp topluma kazandırıyor. Ama gelin görün ki istenmeyen (özellikle annenin istemediği) bir bebek daha anne karnında sancılarla yüz yüze kalabiliyor (sıkıntılı hamilelik, depresyon vb.). İstenmeyen bir bebek anne için hoşuna gitmeyen bir kıyafeti ona zorla giydirmek gibi, istemediği yemeği yaptırmak gibi bir şey. Beğenmediğiniz ve istemediğiniz bir kıyafet üzerinizde şık durur mu? Veya isteyerek yapmadığınız yemeğin tadı isteyerek yaptığınız yemeğe hiç benzer mi? Elbette benzemez. Hatta ona içten bir şekilde “benim çocuğum” bile demezsiniz, diyemezsiniz. İşte bu yüzden iyi bir çocuk yetiştirmenin ilk kuralı arzu ettiğiniz an bebek sahibi olmak. Tabi bu an her türlü kültürel baskıdan uzak, yakın çevrenin manipülasyonuna uğramamış olmalı!
Şimdi gelelim bunu nasıl başarabilirim sorusunun cevabına. Kendinizi bir odaya kapatın. Uzun uzun düşünün. Bebek nasıl bir şeydir, zor yanları nelerdir, gece uykusuz kalabilir miyim, bebeğimi evde bırakıp işe gidebilir miyim yoksa hep içimde bir suçluluk duygusu yaşar mıyım, bebek bakmayı ve bebek sahibi olmayı gerçekten istiyor muyum? Eğer bu soruların çoğuna cevabınız “evet” ise artık bir “anne” adayısınız. Fakat bu soruya gönül rahatlığı ile evet diyemiyorsanız çocuk sahibi olmak için kendinize biraz daha zaman verin. Karar vermek o kadar kolay değil diyorsanız bir uzmandan yardım alabileceğinizi unutmayın.