Künye
Yapım Yılı: 2000
Filmin Uzunluğu: 143 dk
Yönetmen: Robert Zemekis
Oyuncular: Tom Hanks
Tür: Dram, Macera.
Karakterler
Filmin ana karakteri Chuck Noland 30’lu yaşlarda, FedEx isimli tanınmış bir şirkette sistem analizi uzmanı olarak çalışmaktadır. Noland, çalıştığı şirketle ilgili sorunları çözmek için sürekli seyahatler yapmaktadır. Noland’ın uzun süreli bir ilişkisi vardır, fakat iş yoğunluğundan dolayı ve sürekli seyahat ettiği için bir türlü evlenmeye fırsat bulamamıştır. Noland, bir Noel gecesi sırasında aldığı bir telefonda işiyle alakalı Malezya’ya gitmesi gerektiğini öğrenir ve yola çıkar. Fakat, Güney Pasifik’te uçtuğu sırada uçak bilinmeyen bir sebepten dolayı düşer. Kazadan sonra bilincini kaybeden Noland uyandığında kendini ıssız bir adada tek başına bulur ve hikaye burada başlar.
Filmin Analizi
Cast Away filminde Chuck Noland yaptığı bir iş seyahati sırasında uçak kazasına uğramıştır ve bilincini kaybetmiştir. Uyandığında kendisini ıssız bir adada tek başına bulan Noland çaresiz hissetmektedir. Etrafında insan yaşamını sürdürebilmek için hiçbir şey yoktur. Ne yemek, ne su, ne de alıştığı modern hayat. Noland kendi düzeni olan işinde ve özel hayatında oldukça titiz bir adamdır. Fakat şu an düştüğü duruma da ayak uydurmak zorundadır, yoksa hayatta kalamayacak.
İlk başlarda Noland bu duruma alışamıyor. Ama sonra yaşam ve ölüm arasında bir seçim yapıyor ve mücadeleler veriyor. Issız adada hayatta kalmak için öncelikle yemeğe, suya ve kalacak bir yere ihtiyacı vardır. Noland yemek ve su arayışına başlar ve hindistan cevizi bulup onu kırmaya çalışır. Adada büyük zorluklarla kırabildiği hindistan cevizinı hem su hem yemek olarak kullanıyor. Daha sonra balık tutmaya ve onu ilk insanların yaptığı gibi ateş yakarak pişirmeye çalışıyor. Geceler, kötü hava şartlarından ve vahşi hayvanlardan korunmak için kendisine mağarada yer bulup burada uyuyor. Hatta bu mağarada büyük acılar içinde kendi dişini çekmeyi bile öğreniyor Noland. Tüm bunların yanı sıra Noland, ilk insanların yaptıkları gibi taşlara yazılar yamaya, tarihleri, ayları hesaplamaya, hatta, kız arkadaşının resmini bile çizmeye çalışıyor.
Chuck Noland tam 4 senesini bu ıssız adada geçiriyor. Bu 4 senede Noland çok şey öğrenmiştir. Tek başına 4 sene hiçbir insanla iletişimi, etkileşimi olmayan Chuck Nolandın psikolojisinde de bazı değişiklikler vardır. Bu filmde, bir insanın sosyal etkileşime ve bilgeliğe ihtiyacının olduğunu açıkca görebiliyoruz. Bunun yanı sıra, insanın adapte olabilme, düşünebilme, soğukkanlı olabilme becerilerinin olması böyle çaresiz durumlarla başa çıkmasını daha da kolaylaştırıyor. Ayrıca, insanın pozitif düşünebilme becerisi de burada önemli rol oynamaktadır. Soğukkanlılık da böyle durumlarda en iyi tekniktir. Noland ilk başlarda paniğe kapılsa da, daha sonra büyük bir soğukkanlılıla ayakta kalmayı başarıyor. Fakat, her ne kadar da ayakta kalmayı başarsa da Nolandın bir arkaşa ihtiyacı vardır. Çünkü insanoğlunun buna ihtiyacı vardır. İletişimsizlik Noland da yalnız hissetmeye ve depresyona neden oluyor. Insan oğlunun iletişime, dayanışmaya, birliğe, bağlılığa ve sevgiye ihtiyacı vardır. Noland bu sebeple kendisiyle beraber adaya düşen kargo paketlerinden bulduğu top’tan kendisine bir arkadaş yaratır. Ona göz, ağız, burun çizer. Onunla konuşur, sohbet eder, derdini anlatır. Top Nolandın ‘’en yakın arkadaşı’’ na dönüşür birden bire. Çünkü psikolojik açıdan Nolandın hayatta kalması için bu iletişime ihtiyacı vardır.
Filmin sonun Chuck Noland arama ekipleri tarafından bulunuyor. Noland çok mutlu bu durumdan ama yıllardır ıssız adada tek başına kaldığı için insanları garipsiyor ilk başlarda. Hatta çok sevdiği kız arkadaşına bile garip tavırlar sergiliyor. Bunun yanı sıra, filmde gördüğümüz gibi Nolandın sadece psikolojik değil fiziolojik görüntüsünde de değişiklikler vardır. Noland adada başına gelen herşeyi televizyon programlarına, insanlara anlatıyor. Belli bir zaman geçtikten sonra, Chuck Noland hem fiziolojik olarak, hem de psikolojik olarak kendini toparlamayı başarıyor.