Orijinal Adı: Los renglones torcidos de Dios (God’s Crooked Lines)
Tür: Gizem
Yönetmen: Oriol Paulo
Oyuncular: Bárbara Lennie, Eduard Fernández, Loreto Mauleón, Javier Beltrán, Pablo Derqui, Samuel Soler, Federico Aguado
Süre: 02s 34dk
Yıl: 2022 (Türkiye)
Film, İspanyol James F Donelan 1979’da yayınlanmış aynı isimli romanından uyarlanmıştır.

Konu

Dikkat! Bu analiz spoiler içerir.

Bir cinayeti ortaya çıkarmak için akıl hastanesine yatmaya giden özel dedektifin sahnelerini izliyor gibi görünse bile aslında altında farklı şeyler çıktığı fark ediliyor. Başrolde Alice adında evli, zengin ve özel dedektif olarak çalışan bir kadın görülmektedir. Alice akıl hastanesine yatma gerekçesi olarak kocasını öldürmeye çalıştığı bilinmektedir. Doktorları ilk kaydolurken Alice’in üstün bir manipülasyon yeteneği olduğunu, her durumda yalan söyleyebileceğini ancak çok iyi bir gözlem yeteneği olan kişilerin bunu anlayabileceğini içeren bir mektup göndererek yatışı istenmiştir. Cinayeti araştırma konusu ile başlayan film, işler karışmaya başlayınca Alice’in yalanlarının ortaya çıkması ile devam eder. Hastane müdürünün erken gelmesiyle birlikte Alice’in yalanlarını doktorlar ve hastalar anlamaya başlar. Ama bu yalanlara kendisi bile inandığı için karşı çıkmıştır. Film boyunca çeşitli yalanlar söyleyen Alice, yalanları ortaya çıkmaya başlayınca onları kanıtlamak için yeni yalanlar bulmaya başlamıştır.

Filmin Analizi

Alice’in yatışı için yazılan mektupta; ‘Yalanları daha önceki söyledikleriyle çelişse bile suçüstü yakalanırsa daha önceden neden yalan söylediğine dair hemen bir açıklama bulur. Ve şimdi doğru söylediğini iddia eder.’ Tam anlamıyla manipülasyonu kusursuz olarak kullanır. Sonlara doğru artık hastane müdürünün gelmesi ile bu yalanlar ortaya çıkar. Filmde, Alice psikolojik manipülasyon için ikna edici bir şekilde yalan söyleme tekniğini kullanmaktadır. Hastane müdürüyle anlaştığını, hastaneye yatması için müdürün ona yardım ettiğini söylemesi ve kocasından gizlice imzasını aldığını söylemesi gibi çeşitli yalanlar söylemiştir. Manipülasyon için kullandığı diğer teknik ise aşağılama ve ötekileştirmedir. Filmde doktor ile görüşme sırasında Sigmund Freud hakkında düşünceleri bu tekniği kullandığını düşündürtebilir. Cücenin öldüğü sahnede cüceyi başkasının öldürdüğünü ve cücenin ona tecavüz etmeye çalıştığını söyler. Burada Alice kurban rolünü iyi oynamaktadır. Cücenin öldüğü sahnede Gaslight kullandığı düşünülebilir.

Her şeyin farkında olan hastane müdürü Dr. Alwar, kendisi ile ilgili psikanaliz yapmasına ve kocasını öldürmeye çalışmasına sebep olan şeyin üstünlük kompleksi olduğunu vurgulamaktadır.

Yalanları ile yüzleştirildiği zaman öfke patlaması yaşar. Kocasıyla ilgili olarak onu değersizleştirip kendisini idealize eder. Kocasının Alice’i zehirlediği ve cücenin ona tecavüz ettiği perseküsyona örnek olabilir. Filmde manipülasyonlarını kullandığı diğer bir olay ise doktorun ilgisini fark edip fiziki çekiciliğini kullanması. İzleyenleri sıkmadan her sahnesinde ‘Acaba, Alice doğru söylüyor mu?’ diye düşündürten bir film ile karşı karşıyayız.

Psikolojik Manipülasyon Nedir?

Manipulasyon başkalarını onların fark edemeyeceği şekilde kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmek ve kendi yararı için kullanmaktır.

Manipülasyon için kullanılan teknikler;

  • Yalan Söylemek: Olaylar ve kişiler hakkında yalan söylemek, karşı tarafın alacağı kararı manipüle etmek.
  • Aşağılama ve Ötekileştirme: Kendi düşünceleriyle aynı olmayan bireyleri dışlar, daha fazla dayanamayan kişiler manipüle edilir.
  • Kurban Rolünü Oynama: Bu tekniği kullanan kişiler kendisinin acı çektiğini gösterirler. Buna inanan kişiler manipüle olur ve manipüle eden kişiyi haklı bulurlar.
  • Gaslight: Manipülasyon uygulayan kişiler karşı tarafı şüpheye düşürürler. Bireyin kafasını karıştırıp, kendilerinden şüphe duymalarını sağlarlar.

Perseküsyon

Perseküsyon diğer adıyla ‘kötülük görme’ sanrısıdır. Kendisine ve çevresine kötülük yapılacağı ve zarar verileceğine dair inançlardır. Genelde bu kişiler izlendiklerini, zehirleneceklerini ve öldürmek istendiklerine dair inançlara sahiptirler.

Üstünlük Kompleksi

Aşağılık kompleksine dayanarak diğer insanlardan kendini üstün görmedir. Kendini kahraman gibi görme davranışları gösterilir. Bu gibi insanların aile ve geçmiş yaşantıları gibi durumlardan dolayı toplumdan soyutlanabilir.

Zeynep Nisa Varışlı |Psikolog

Kaynakça

  • Anonim Yazı. Sanrı Nedir? Türleri Nelerdir? 10 Mart 2023 tarihinde https://bahcesehirpsikoloji.com/sanri-nedir-turleri-nelerdir/ adresinden erişildi.
  • Anonim Yazı. Üstünlük Kompleksi. 10 Mart 2023 tarihinde https://www.bilgipedia.com.tr/ustunluk-kompleksi/ adresinden alındı.
  • YILMAZ, H., (2018). İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(4). 10 Mart 2023 tarihinde https://dergipark.org.tr/tr/pub/mjss/issue/43010/520792 adresinden alındı.
  • YILDIZ, B. S. (2022). Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı? 10 Mart 2023 tarihinde https://www.psikolojiantalya.com/psikolojik-manipulasyon-nedir-manipulasyona-maruz-kalindiginda-neler-yapilmali/ adresinden alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir