Uluslararası çalışmalar yapmış en ünlü 7 Türk psikolog

Erol Güngör

1961 yılında İstanbul Üniversitesi’nden mezun olan Erol Gungör, Tecrübi Psikoloji kürsüsünde asistanlığını yaptıktan sonra sosyal psikoloji ile ilgilenmeye başlamıştır. Sosyal psikoloji alanındaki bazı önemli eserleri Türkçe’ye çevirmiştir (Krech ve Crithfield – Sosyal Psikoloji). 1965 yılında doktorasını tamamlayan Erol Güngör aynı zamanda Amerika’daki bir üniversitede, Davranış Bilimleri Enstitüsünde milletler arası bir ekibin araştırmalarına dahil olmuştur. Yaptığı çalışmalarla Türkiye’de sosyal psikoloji biliminin gelişmesinde önemli katkıları olmuştur.

Hale Bacakoğlu

16 yaşında yaşadığı rahatsızlık sonucu görme engelli olan Hale Bacakoğlu, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölumü’nü kazandı. Görme engelli olduğu için okula kaydı yapılmasa da, Hale Bacakoğlu’nun verdiği mücadeleler sonunda; görme engelli insanların da psikoloji bölümüne alınmasını sağlamıştır. Üniversiteden sonra doktorasını görme engelli çocukların eğitimi üzerine yapmıştır. 2003 yılında görme engelli çocukların eğitim fırsatlarına sahip olabilmesi için ‘Parıltı Görmeyen ve Az Gören Çocuklara Destek Derneği’ni kurmuştur. Yaptığı çalışmaların dikkat çekici olması sonucu Hale Bacakoğlu’na 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda görme engelliler ile ilgili daire başkanlığı görevi verilerek bu görevdeki ilk engelli kadın başkan olmuştur. Gören çocuklarla görmeyen çocukların bir arada eğitim aldığı ‘kaynaştırma eğitimi’nin yaygınlaştırılması için çabalamıştır.

Çiğdem Kağıtçıbaşı

Sosyal psikolojinin kurucularından ve uluslararası psikoloji dünyasının en önemli isimlerinden biri olan bir Türk bilim insanıdır. Yaptığı araştırmalarda insan gelişimi ve aile arasındaki ilişkiyi kültürlerarası bakışı göz önünde bulundurarak incelemiştir. Yaptığı bu araştırmaların sonucunda psikolojide ABD egemenliğine karşı çıkmasına rağmen, en büyük övgüyü ABD’den almıştır. Hem Türkçe hem İngilizce olarak ele aldığı 200’den fazla bilimsel makalesi yayınlanmış, aynı zamanda 28 kitaba yazarlık yapmıştır. Genel olarak araştırmaları gelişim psikolojisine dayanan; aile, ebeveynlik, erken çocukluk dönemi ve kültürel açıdan insanın gelişimi gibi kuramsal ve uygulamaları bulunan konulardır.

Muzaffer Sherif (Şerif) Başoğlu

Dünya psikoloji tarihine önemli katkıları olan bir Türk psikologtur. Modern sosyal psikolojinin kurucularındandır. Yaptığı araştırmalar sonucunda sosyal psikoloji alanına önemli katkıları olmuştur. Bu alandaki yaptığı çalışmalardan en önemlisi ‘Robbers Mağarası Deneyleri (Robbers Cave Experiments)’dir. Amerika’da yapılmaya başlanan çalışmalarda, bugünkü politika, ırk ve milliyetçilik araştırmalarında istisnasız kabul edilen bu parametreler ilk olarak Muzaffer Sherif Başoğlu tarafından sistematik olarak incelenmiş ve dinamikleri ortaya konmuştur.

Doğan Cüceloğlu

40’tan fazla bilimsel makalesi olan ve çeşitli topluluklarda bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim psikolojisi üzerine seminerler veren, iletişim psikolojisi konusunda uzmanlaşmış bir psikologtur. Çok sayıdaki kitaplarında Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını incelemiştir. Tam adı Mehmet Doğan Cüceloğlu olan ünlü psikolog son zamanlarda kişisel sosyal medya hesaplarından ve YouTube kanalından milyonlarca kişiye ulaşan yayınlar yapıyordu. 2021 yılında kendi evinde 83 yaşında hayatını kaybetti. Vefatı başta öğrencileri ve yakın çevresi olmak üzere herkesi derinden üzmüştür.

Üstün Dökmen

Birçok bilimsel dergide yayınlanan yazıların yanı sıra şiir kitapları ve tiyatro eserleri de bulunmaktadır. Bugüne kadar birçok Avrupa ülkesinde ve Avustralya’da yaşayan Türk vatandaşlarına maddi karşılığı olmadan konferanslar vermiştir. “Küçük Şeyler” eseri ile Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2008 yılı deneme dalındaki ödülüne layık bulunmuştur. 2006 yılında “Küçük Şeyler” adındaki ana okulu zincirini açmıştir ve 15 ilde hizmet veren 24 okulu bulunmaktadır.

Ayten Zara

Danışman ve klinik psikologtur. Uzmanlığını ve doktorasını İngiltere’de yapan Ayten Zara, East-Susex bölgesinde hizmet veren Oasis Projesi’nde aile içi cinsel şiddet mağdurları ve aileleriyle uzun yıllar çalışmıştır. Bilgi Üniversitesi’nde devam eden Uluslararası Travma Çalışmaları Programı New York-İstanbul direktörlüğünü yapmaktadır. Aile ve toplum psikolojisi üzerine birçok klinik ve araştırma çalışmaları vardır ve halen devam etmektedir.

Çiğdem Doğru | Klinik Psikolog

Comments (17)

  1. Sevdiyim var.Whatsappda olanda da,olmayanda ne sms yazir,ne de cavab yazir.Evvelden bele olub.Onunla evlenim,yoxsa ayrilim?

    1. Merhaba. Sayın Zekerriyeva,
      Ne yazık ki size bu konuda destek olamayacağız. İlginiz için teşekkür ederiz.

      1. Merhaba, ben yurtdisinda yaşıyorum bu psikologla online görüşme yapmak istiyorum, bu online seaslara durumuma göre devam edip etmeyecegime karar verebklecegimizi düşünüyorum doktoruma birlikte. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

        1. Merhaba. Görüşme yapabilen psikologlarımıza “Ekibimiz” kısmına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca seanslara devam zorunluluğu bulunmamaktadır. Detaylı bilgi ve randevu için bize +905325577729 numaralı WhatsApp hattımızdan ulaşabilirsiniz.

      2. Merhaba kız arkadaşım var sürekli sesler duyurum diyor Kendine tokat atıyor sonra halsiz bir şekilde yatıyor girmediniz yer kalmadi haftada 1.. 2 iyi sonrası hep bu şekilde

        1. Merhaba Ramazan Bey,
          Şikayetlerin devam etmesi durumunda en yakın psikiyatri hastanesi veya sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.

    1. Merhaba.
      Sayın Buse Akar, faaliyet alanımızla ilgili herhangi bir ismi etik olarak uygun olmayacağı için belirtemiyoruz.
      Ancak kullanıcı ve okuyucularımızın varsa deneyimlerini ve önerilerini yayınlayabiliriz.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

  2. Henüz lise çağındayım. Gelecekte psikolog olmak istiyorum ve bu yaşlarımda psikoloji konusunda eğitim almak istiyorum. Bana önerebileceğiniz danışman kitap vb. Şeyler var mı?

    1. Merhaba.
      Psikoloji ile ilgili tüm alanı kapsayan, psikolojinin çalışma konularının detaylıca anlatıldığı “Psikoloji’ye Giriş” kitaplarını okuyabilirsin. Hemen hemen tüm kitapçılarda bulunur. Onun dışında Türk yazar “Engin Gençtan” veya “Jeffrey A. Kottler”in Terapist Olmak Üzerine kitaplarını önerebiliriz. Ayrıca kitapçıların “psikoloji” konulu kitapların olduğu raflara göz atarak ilgini çeken kitapları seçmen faydalı olabilir. İlgin için teşekkür ederiz Nursena.

    1. Merhaba. Psikolojik destek almak istiyorsanız bize 02165107729 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.

      1. Depersonalizasyon hastasina psikolojik destek nasil yapilir acilen yardim bekliyorum tešşekur ederim

        1. Merhaba Gül Hanım. Her birey farklı değerlendirilir ve kişiye göre terapi planı uygulanır. Buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Destek ve terapi hizmetleri için lütfen uzman birine başvurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir