Merhaba.

Oyunun çocuklar için ne kadar önemli olduğunu buradan tekrar belirtmemize gerek yok. Çocuklar duygularını oyunla yaşar ve ifade edebilirler. Bazı oyunlar ise dikkati geliştirmede oldukça etkilidir. Uzmanlar tarafından özel olarak hazırlanan bazı dikkat geliştirici oyunları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. Bunları çocuğunuzla oynamanızı ve ne kadar etkili olduklarını denemenizi öneririz.

1. Oyun

Oyunun Süreci

Anne/baba farklı tiplerdeki oyuncakları çocuğun görebileceği şekilde masa üzerine yan yana sıralar. Oyuncakların fiziksel özelliklerini genelden detaylara doğru ifade ederek söyler (Ben yuvarlağım, üzerimde kırmızı bir gömlek, sesim var vb.). Çocuk hangi oyuncak olduğunu bulur. Daha sonra bunu çocuk yapar ebeveyn cevap verir.

2. Oyun

Oyunun Süreci

Çocuğun/çocukların arkasını/arkalarını dönmesi istenir. O arkasını döndüğünde ebeveyn çeşitli sesler çıkartır (kâğıt buruşturma, cama vurma, tahtaya vurma gibi..). Bunların tahmin edilmesi istenir. Daha sonra aynı şeyi çocuk dener.

3. Oyun

Oyunun Süreci

Ebeveyn bir hikayeye giriş cümlesi söyler (çok yağmurlu bir gündü, sabah erkenden uyandım. vb). İkinci cümleyi çocuk ekler, üçüncü cümlede sıra tekrar ebeveyne geçer ve sıra ile hikayeye devam edilir.

4. Oyun

Oyunun Süreci

Çocukla birlikte yere uzanılır ve rahatsız olmuyorsa gözlerini kapatması istenir (itiraf etmeliyiz çoğu kapadık deyip yandan bakıyor). Daha sonra çevreden gelen sesleri dikkatlice dinlemeleri istenir ve duydukları sesleri (insan sesi, trafik sesi, musluktan damlayan su sesi, saat sesi…) tanımlamaları istenir.

5. Oyun

Oyunun Süreci

Çocuğunuzdan evinizdeki bazı küçük eşyaları seçip masaya koymasını isteyin. Bu işlem bitince çocuğun arkasını dönmesi istenir. Çocuk arkasını döndüğü sırada bir eşya saklanır. Çocuk saklanılan eşyayı tahmin etmeye çalışır. Minik ipuçları verilerek yardımcı olunabilir.

6. Oyun

Oyunun Süreci

Evdeki terliklerin hepsi karışık bir şekilde ortaya konarak bir dağ oluşturulur. Sonra çocuktan terlik çiftlerini bulup yerine koymaları istenir. Bu oyunu 4-6 yaş ile değiştirerek de oynayabilirsiniz. Şöyle ki, onlara bu terlik dağının içinden bir terliği anlatabilir, bulmasını isteyebilirsiniz. Örneğin; kırmızı bir terlik, mavi çizgileri var, yeşil, … var gibi..

7. Oyun

Oyunun Süreci

Çocukla karşı karşıya oturulur. Üç dakika kadar üzerimizdeki giysileri inceleyeceğimiz söylenir. Daha sonra sırt sırta dönülür ve giysilerle ilgili sorular sorulur. Örneğin: benim çoraplarımdaki çiçekler ne renkti? Benim terliğim var mıydı?

8. Oyun

Oyunun Süreci

Çocuktan bir renk düşünmesi istenir. Ebeveyn çevrelerinde bulunan nesnelerin renklerini göstererek çocuğun aklındaki rengi tahmin etmeye çalışır. Sonra roller değiştirilir. Ebeveyn bir renk tutar, çocuk bunu tahmin etmeye çalışır. Her yarışmacının üç hakkı vardır.

9. Oyun

Oyunun Süreci

Balonlar şişirildikten sonra üzerlerine dört duyguyu ifade eden çizimler yapılır (gülen yüz, ağlayan yüz, şaşkın yüz, korkmuş yüz). Sonra balonlar yan yana yerleştirilir. Anne/baba çeşitli durumlar anlatarak önce kendi duygusunu anlatan yüzü seçer. Daha sonra da çocuk kendi duygusunu dile getiren yüzü seçer. Daha sonra çocuk anlatır. Örneğin; “oyuncaklar toplanmadığı zaman ben kendimi balon gibi hissediyorum. Sen kendini nasıl hissediyorsun?”, şeklinde sorular yöneltilebilir. Aynı etkinlik okunan bir hikaye ile de yapılabilir.

10. Oyun

Oyunun Süreci

Poşetin içine çocuğun günlük hayatında gördüğü, hatta kullandığı eşyalar o görmeden konulur. Daha sonra çocuğun gözleri kapattırılır ve torbadaki eşyaları tek tek elleyip tanıması istenir.

Ayşe Sakallı | Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir