Çağımızın belki de en zorlu rahatsızlıklarından biri depresyondur. Kimine göre olağan bir bunalım hali, kimi uzmanlara göre ise mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmezse daha da şiddetlenip hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Depresyon yaşayan kişiler; yaşarken kendilerine haz ve zevk veren aktivitelerin artık ilgilerini çekmediğini ve eskisi kadar haz almadıklarını, diğer insanlara karşı ilgiyi ve sevgiyi kaybettiklerini ifade etmişlerdir.
Depresyon Nedir?
Depresyon insanın gücünü azaltan bir bozukluktur. Ağır seyreden depresyon ömür boyu sürebilir. Depresyonun zevk veren aktivitelerden artık daha az veya hiç zevk alamama, insanlara veya etkinliklere ilgi kaybı gibi anahtar belirtileri vardır. Haz ve yaşamdan zevk alma duygusu kaybolur. Depresif kişinin hobi ve aile aktiviteleri gibi etkinliklerde ne yaparsa yapsın eskisine göre ilgisi azdır. Hatta tüm bu etkinlikler kişiye anlamsız ve boş gelir.
Depresyondaki kişilerin hemen hemen çoğu (% 97’si) iş ve okul yaşamlarında yapmaları gereken sorumlulukları enerjide görünen düşüş sebebiyle yapamadıklarından yakınır.
Ağlayamamak
Depresyonda olan bazı kişiler hiç ağlayamadıklarından yakınır. Bazıları ise sık sık ağlar ve intiharı düşünebilir. Bu yaşanan durumun şiddeti ile ilişkilidir. Diğer duygusal tepkiler; üzüntü, keder, çaresizlik ve mutsuzluktur.
Ne Değildir?
Hemen hemen herkes hayatında depresif bir dönem yaşar. Bazen keyifli de olsa hiçbir aktivite ile ilgilenmediğimiz, kendimizi üzgün ve uyuşuk hissettiğimiz zamanlar olabilir. Sevilen birinin kaybı, iş yaşamında bir süre başarısızlık ve ağır hastalık ve yaşlılık gibi kişinin kaynağını tüketen durumlarda depresif olmak normal bir tepkidir.
Ne Zaman Yardım Almak Gerekir?
Depresif duruma yol açan olay ortadan kalkmasına ve aradan uzun bir süre geçmesine rağmen depresif durumda bir değişiklik görünmüyorsa hem tıbbi yardım hem de psikolojik destek almak gerekebilir.