Bireysel Danışmanlık

Bireysel terapi, kişinin kendisiyle ilgili psikolojik yardım alma, değişim veya herhangi bir konuyu danışma isteği ile başlayan bir süreçtir. Başlatılan terapi seanslarında danışan ile psikolog arasında kişiye özel, güven ve gizlilik prensiplerine dayalı bir ilişki kurulur. Bu ilişkiye terapötik ilişki de denir. İlk görüşmede danışanın başvurmadan hemen önce kendisine hedef olarak seçtiği konular tartışılır, uzmanın görüşü alınır ve konuşulan/revize edilen hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaların yapılacağı seanslar başlatılır.

Danışanların beklentileri ile uzmanın danışan için sunduğu hedeflerin birbiri ile örtüşmesi önemlidir. İlk seanstan itibaren bu hedefler masaya yatırılır, mantıklı olanlar belirlenir. Gerçekçi olmayanlar ise karara bağlanır. Seanslar ortalama 45 dk. sürmekle birlikte psikolog ile görüşmelerin süresi bazen 60-65 dakikayı bulabilir. (Bknz. Psikolog Seans Süresi) Görüşmelerin sıklığı danışan ile uzmanın aldığı ortak karar ile belirlenir. Bazı durumlarda haftada 2-3 görüşme gerçekleştirilirken bazı durumlarda da ayda bir defa veya 2-3 ayda bir defa görüşme gerçekleşebilir. Görüşme sıklığının bu denli geniş bir spektrumda olmasının nedeni kişiye özel ve bireysel özelliklere (değişime direnç, bütçe vb.) bağlı olmasıdır.

Bazı durumlarda görüşmeye başlanılan uzman ile yeterli ilerleme sağlanamayabilir. Bazı durumlarda ise danışanın şikayet konusu ile psikoloğun uzmanlık alanı uyuşmayabilir. Bu durumda seanslar karşılıklı anlaşma ile sonlandırılır ve danışan başka bir uzmana yönlendirilir. Bu sebeple ekip üyeleri arasında “aile danışmanı”, “cinsel terapist” ve “travma” gibi durumlar için kendi alanında uzman kişiler bulundurulur.

Standartlar

Bireysel psikoterapi desteği sunan uzmanlar deneyimli, yüksek lisans veya tercihen doktora mezunu ve süpervizyon aşamasını tamamlamış uzmanlardan seçilir. Aynı zamanda uzmanların psikoloji alt alanlarında terapi becerilerini geliştirici eğitim almaları teşvik edilir ve akran süpervizyonu ile yetkinlik ve yeterlilikleri desteklenir.

Görüşmelerde etik kurallara (TPD Etik Yönetmeliği) ve gizlilik ilkelerine tam uyum sağlanır. Bireysel farklılıklar, hassasiyetler ve özellikler görüşmelerin içeriğini ve profesyonel yaklaşımı etkilemez.