Depresyon deyince hepinizin zihninde mutsuz, buhrana girmiş, günlerini uyuyarak geçiren biri canlanıyor olmalı. Oysa herkes depresyonu aynı şekilde yaşamayabilir. Kahkaha atarken çok mutlu görünen bir insan da depresyonda olabilir.  Eğer böyle bir depresyondan bahsediyorsak bilmeniz gereken bir adı var; gülümseyen depresyon yada gizli depresyon.

Gülümseyen Depresyon

Bazı insanlar depresyon belirtilerini çevrelerindeki insanlardan saklamak için çok çaba harcarlar. Çoğu zaman duygularını bastırırlar ve bir süre sonra kendileri bile bunu fark etmezler. Çünkü bu süreci dışarıya karşı gülümseyerek ve pozitif bir şekilde geçirirler. Bu sebeple gizli depresyona “gülümseyen depresyon” da denir.

Atipik Depresyon Nasıl Anlaşılır?

Majör depresyonun bir alt türü olarak literatürde yer alırken, majör depresyondan farklı olarak atipik depresyonda kişiler hayatlarına ve işlerine devam ederler. Aktif bir yaşam sürerler ve sorumluluklarını yerine getirirler. Bu durum onların genel işlevselliğini bozmaz fakat kendileriyle baş başa kaldıklarında duygularını, düşüncelerini ve fiziksel sağlıklarını etkileyebilir. Bu kişiler yargılanmaktan korktukları ve etrafındakilere ‘zayıf karakter’ imajı çizmek istemedikleri için hayatlarının sorunsuz olduğuna inandırmak isterler. Dolayısıyla bu depresyonu ayırt etmek de güçleşir.

  • Kişide yoğun bir şekilde umutsuzluk, mutsuzluk, boşluk ve değersizlik gibi düşünceler hakimdir.
  • Kişi kendini fizyolojik bir sebep olmaksızın yorgun ve bitkin hisseder, kronik hale gelen ağrılar hissedebilir.
  • Aşırı uyku isteği olur ya da uykusuzluk sıkıntısı çekebilir.
  • İştahta azalma ya da artma yaşanabilir.
  • Önceden severek yaptığı çoğu aktiviteye karşı ilgisi ve isteği azalabilir.

Hayatın bazı dönemlerinde bu belirtileri yaşamak son derece normaldir fakat bu belirtilerin şiddeti ve süresi önemlidir. En az iki hafta boyunca bu duygudurumun sürmesi gerekmektedir.

Atipik Depresyon ile Nasıl Başa Çıkılır?

Siz de atipik depresyon yaşadığınızı düşünüyorsanız uzman bir hekim ile görüşebilirsiniz. Daha ilerlemiş durumlar ise ilaç ve psikoterapi ya da her ikisi birden kullanılarak desteklenebilir.

Vuslat Şeyma Güneş | Psikolog

Kaynaklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir